Vakantietips voor Side

Side is een erg attractief en populair gebied aan de Turkse Riviera. Side is gelegen op een smal schiereiland in het Middellandse Zeegebied en heeft een historie van duizenden jaren. De zon, zee, natuur en rijke historie gecombineerd, maakt Side tot een erg populair gebied. De milde winters en de goede bereikbaarheid vanaf Antalya Airport zorgen voor een grote vraag aan woningen in dit gebied.

Side ligt in het centrum van een divers en erg mooie regio waar het Taurus-gebergte neerdaalt naar de Pamphylian-vlakte. Het historische stadscentrum van Side ligt op een uniek schiereiland, geflankeerd door 2 buitengewoon mooie zandstranden. Het woord “Side” komt oorspronkelijk uit het Arabisch en betekent granaatappel. De stad kreeg deze naam op grond van de vorm van de oude Romeinse haven, die aan een granaatappel doet denken. Eens was Side de geheime ontmoetingsplaats van Cleopatra en Marcus Antonius.

De oude ruïnes zijn vandaag de dag nog volop aanwezig, ingebed in het huidige stadsgezicht van Side. Ondanks het feit dat Side zich ontwikkeld heeft tot één van de grootste vakantiebadplaatsen aan de Turkse kust, heeft het zijn specifieke charme en atmosfeer van een antiek Romeins stadje behouden. Het indrukwekkende amfitheater, daterend uit de 2e eeuw en met een prachtig uitzicht over de zee, is zeker een bezoek waard. Nog jaarlijks wordt in dit theater een opera- en balletfestival georganiseerd. Ook de ruïnes van de oude antieke straatjes, eens geflankeerd door arcadebogen en kleine winkeltjes, en de marktplaats, waar eens slaven verkocht werden, zijn nog steeds te bezichtigen. Het nabijgelegen museum, inclusief een met zorg gerestaureerd badhuis uit de 5e eeuw, herbergt vele antieke bezienswaardigheden.

In Side heeft men tevens een grote keus aan bars, restaurants en dancings. De vele terrasjes waar u een koffie of een biertje kunt nuttigen, of terrasjes waar u kunt genieten van de speciale Side barbecue gerechten. De meeste terrassen zijn gesitueerd langs de kustlijn. Een kust waar u in de avonduren de waterschildpadden ziet spelen en waar af en toe een nieuwsgierige dolfijn een kijkje komt nemen.

De talrijke levendige drukke straatjes, die allemaal naar de haven lopen, maken het de vele ervaren (en ook minder ervaren) handelaren mogelijk om goede zaken te doen. Men vindt er een keur aan winkeltjes met o.a. Turkse lekkernijen, merkkleding (namaak en echt, maar in ieder geval nog steeds goedkoper dan thuis), allerlei soorten handwerken, lederwaren, (handgeknoopte) tapijten en een zeer grote keus aan zilver- en goudwinkels.

Activiteiten Tips

Van alles is mogelijk in de omgeving van Side. Van een spannende boot-tour tot een jeep-safari. Je vind op de website van GetYourGuide een actueel overzicht van 40+ lokale activiteiten. Neem vooral een kijkje naar deze leuke activiteiten, en vergeet niet je vakantie te boeken in een van onze mooie appartementen.

Ligging

Side ligt aan de zuidwest kust van Turkije, circa 63 km. verwijderd van het vliegveld Antalya. Dit vliegveld is de grootste charterluchthaven van Turkije en de enige die het hele jaar geopend is. Side, met zijn vele mooie zandstranden, is één van de meest geliefde vakantieoorden. Het herbergt dan ook talloze hotels, van eenvoudig tot zeer luxe. Het goed behouden en gerestaureerde stadscentrum met het amfitheater geeft u letterlijk de mogelijkheid om “IN DE VOETSTAPPEN VAN DE OUDE ROMEINEN TE TREDEN”.

Klimaat

De Turkse Rivièra beschikt over het meest stabiele klimaat van Turkije. In Alanya, Side, Belek en Kemer, de belangrijkste badplaatsen aan de Turkse Rivièra is het vanaf april heerlijk weer. Vanaf het voorjaar loopt de temperatuur op van circa 20 graden tot boven de 30 graden Celsius in juli en augustus. Ook in het najaar is het nog zeer aangenaam in dit kustgebied met temperaturen van 31 graden in september en circa 23 graden in oktober en november. Het zeewater heeft zelfs een aangename temperatuur van boven de 20 graden van mei tot eind november.

Weerstatistieken
Maand Dagtemp. Nachttemp. Zonuren Regendagen Watertemp.
Januari 15 6 5 14 16
Februari 16 7 6 11 16
Maart 18 8 7 8 16
April 21 11 8 6 17
Mei 25 15 10 5 20
Juni 30 19 12 2 23
Juli 34 23 12 1 25
Augustus 34 23 12 1 27
September 31 19 10 1 26
Oktober 26 15 8 6 23
November 21 11 7 8 20
December 17 8 5 13 18

Overwinteren
Vanaf 2009/2010 zullen een aantal strandtenten waaronder Side Beach Club aan het Ooststrand het gehele jaar geopend zijn. Voor de “overwinteraar” wordt Side steeds meer een gewilde plaats waar het ook met Kerstmis en de Jaarwisseling goed toeven is. Bij een buitentemperatuur zo net onder de 20 graden, die nagenoeg gelijk is aan de zeewatertemperatuur, is het heerlijk “uitwaaien” over de mooie zandstranden. De burgemeester van Side is voornemens om van Side een toeristenplaats te maken waar bezoekers het gehele jaar kunnen recreëren.

Het strand

De lange zandige stranden zijn één van de beste van de Turkse kust en zijn ook een top-toeristische attractie. Paragliding, duiken, jet-ski’s, bijna elke watersport is beschikbaar, terwijl natuurlijk velen lekker willen luieren onder de warme Mediterraanse zon

Het strand van Side bestaat uit drie delen: het Side-strand, het centrum-strand en het Sorgun-strand. De stranden lopen allemaal langzaam in zee. Het Side-strand ligt aan de noordwestkant van het centrum en is een zandstrand. Het centrum-strand, gelegen aan de zuidrand van het centrum, is ook een zandstrand. Aan beide einden van het strand liggen rotsen op het strand en rotsplateaus in het water. Het Sorgun-strand ligt bij de wijk Sorgun en dit bestaat uit fijn zand. Dit laatste strand noemen ze het Ooststrand. Hotelgasten van het Weststrand (ook wel Hotelstrand genoemd) laten zich vaak brengen naar het Ooststrand, omdat het daar fijner strand(zand) is en rustiger!!. Het is gewoon zo!!

Bij zonsondergang is het strand een gewilde plek om de meest romantische foto’s te maken van je geliefde, van samen, je gezinnetje of gewoon de “stervende” zon die langzaam in de Middellandse zee wegzakt. Je kunt natuurlijk ook heerlijk genieten van een lekker drankje bij een van de mooie strandbars, die vanaf 2009/2010 het gehele jaar open blijven. U bent er van harte welkom en genieten is er verzekerd.

Excursies

Er is in Side enorm veel te doen. Dit varieert van activiteiten rondom het strand en water, de prachtige natuur in de nabije omgeving en de rijke cultuur van Side. Hierbij geven wij u een selectie, maar het is zeker de moeite waard om verder te kijken en zeker bij aankomst een bezoek te brengen aan het toeristenbureau.

 • Aspendos Amphitheater
 • De Romeinse Ruïnes
 • Top golf-banen
 • Raften op de Manavgat rivier in het Koprulu Canion Nationale Park
 • Paardrijden in het nabije Sorgun-woud, 5 min. van Side
 • Neem een publieke Hamam, dat is toch even iets anders, laat u helemaal scrubben, met sop insmeren en eindig met een zalige oliemassage. U komt als herboren naar buiten.
 • Neem een natuurtocht; dit is een tocht door het achterland van uw badplaats, waar de tijd vaak lijkt te hebben stilgestaan. U bezoekt een moskee waar u uitleg krijgt over de Islam en de gebruiken daaromheen, tevens bezoekt u een Turkse boeren familie thuis en een school. Aan het einde van de dag bent u een stuk wijzer over het Turkije van toen en nu.
 • Jeepsafari door het ruige schitterende achterland van het imposante Taurusgebergte.
 • Neem deel aan een Turkse avond. Een avond vol show en verrassingen met ondermeer buikdansers en danseressen, folklore danser, fakirs en een traditionele Turkse bruiloft.
 • Pamukkale. Bewonder zelf de beroemde kalksteenterrassen van Pamukkale, één van de wereldwonderen.
 • Voor de cultuur-liefhebbers bezoek de oude stad Perge.
 • Meerdaagse excursies naar het sprookjesachtige landschap van Cappadocie, met oa bezichtigingen van een ondergrondse stad, openlucht museum van Goreme met rotskerken en frescos, Uchisar burcht, wijngaarden van Pasha, historische plaatsen Avanos, Urgup, Uchisar, Goreme.
 • Vanuit de haven zijn er allerlei boottochten /-excursies te maken met bijv. een leuke BBQ op het strand, duiken, bezoek aan Manavgat, etc.

Gastvrijheid

Gastvrijheid is de Turk eigen. Trouw aan de regels van de Koran en aangeboren vriendelijkheid maken van de Turk fantastische gastheren. Een vreemdeling is in Turkije nooit een toerist, hij is een konuk, een gast. Zelfs de armste dorpsbewoners voelen zich geroepen een vreemdeling op een zo goed mogelijke manier te ontvangen. Door al deze gastvrijheid kan een ongemakkelijk gevoel optreden, omdat men eenvoudigweg niets kan weigeren. Dat u een lekkere kopje koffie of thee pakt of van het fruit eet ziet uw gastheer als de mooiste beloning. En dan is het prettig om minimaal dank u wel te zeggen.

Plattegronden

Waar in Europa

Waar in Turkije

Plattegrond van Side

De weg naar het strand is lopend circa 10 minuten.
De weg naar het oude centrum is lopend tussen 15 – 20 minuten.

Plattegrond van Side in detail