Vakantietips voor Turkije

 1. Betaal zoveel mogelijk in uw vakantie met gepast geld, vooral op plaatsen waar veel drukte is. Je kunt nagenoeg overal in Euro’s betalen, maar op dit moment is het gunstiger Turkse Lira’s op te nemen bij de geldautomaten in Side. Vele frequente bezoekers van Turkije nemen geen Lira meer mee. Voor een indicatieve actuele koers van de (nieuwe) Turkse Lira kun je de navolgende link raadplegen: Wisselkoers.nl.
 2. Betaal in winkels nooit de gevraagde prijs. Afdingen is heel gewoon.
 3. Taxi’s zijn te herkennen aan hun felgele kleur. Het zijn bijna allemaal Fiat Doblo’s. U kunt ze overal aanhouden. Als u instapt kijk dan even of de meter aanstaat. Dit mag u eisen. Gaat u verder weg dan bestaat de mogelijkheid om van tevoren een prijs af te spreken. Dit kan aanzienlijk goedkoper zijn dan de meterprijs.
 4. Wat ook heel makkelijk is, is het gebruik van dolmusbusjes die de gehele dag doorrijden, echt overal stoppen en niet in de laatste plaats nog goedkoper zijn dan de taxi’s, die ook al niet duur zijn!
  De dolmus is een wit busje dat van plaats naar plaats rijdt. U kunt een dolmus middels uw hand op te steken laten stoppen. Achter de voorruit staat aangegeven waar het busje naar toe rijdt. U stapt in en gaat zitten. Het geld voor de rit geeft u aan de voor u zittende persoon. Deze geeft het geld door aan de volgende en zo komt het geld uiteindelijk bij de chauffeur terecht. Het wisselgeld komt op dezelfde manier weer bij u. Als u eruit wilt roept u stop of dur (Turks voor stop) Dolmus betekent letterlijk: volstoppen. Dit gebeurt ook regelmatig. Een dolmus heeft een capaciteit van 18 personen, maar schrik niet als er meer dan 30 personen in het busje zitten en staan.
 5. U kunt overal auto’s huren om erop uit te trekken. Reizen per openbaar vervoer is echter goedkoper en heeft het voordeel dat u met de “echte” Turken in aanraking komt.
 6. Loop in de buitengebieden met het oog op uw veiligheid links van de weg, richting tegemoetkomend verkeer.
 7. Zorg dat u altijd wat toiletpapier in voorraad bij u heeft of papieren zakdoekjes.
 8. Drink geen kraanwater; overal zijn flesjes water (“su”) te koop.
 9. Gebruik geen ijsklontjes.
 10. Eet alleen goed doorgebakken vlees, vis en gevogelte.
 11. Vermijd voedsel van straatstalletjes.
 12. Gebruik zonnecrème met een hoge factor.
 13. Telefoneren naar Nederland is per telefoonkaart goedkoper dan via uw mobiel.
 14. Reageer niet op opdringerige verkopers: een knik van onder naar boven met uw hoofd is afdoende.

Woordenlijst

Turks Uitspraak Vertaling
Merhaba Mèrhaba Goedendag
Günaydin Kuunajden Goedemorgen
Iyi aksamlar Ieije aksjamlar Goedenavond
Adim Adem Mijn naam is
Adiniz ne? Adenez nè? Hoe heet u?
Evet èwèt Ja
Hayir Hajer Nee
Saat Saat Uur
Saat kaç Saat katsj? Hoe laat is het
Ne zaman Nè zaman? Wanneer?
Istiyorum Isiejoroem Ik wil graag
Güle güle Gule gule Tot ziens
Turks Uitspraak Vertaling
Sifir Sefur 0
Bir Bir 1
Iki Iekie 2
üc Uutsj 3
Dört Deurt 4
Bes Bes 5
Alti Alte 6
Yedi Jedie 7
Sekiz Sèkiz 8
Dokuz Dokoez 9
On On 10
Onbir Onbir 11
Oniki Oniekie 12
Turks Uitspraak Vertaling
Pasartesi Pazartèsi Maandag
Sali Sàlu Dinsdag
Çarsamba Tsjarsjamba Woensdag
Persembe Pèrsjèmbè Donderdag
Cuma Djzoema Vrijdag
Cumartesi Djzoemartèsi Zaterdag
Pazar Pazar Zondag

Valuta

De lira is de huidige Turkse munt. In januari 2005 is Turkije overgegaan tot aanpassing van de huidige munteenheid. De twee miljoen lira heeft zijn nullen verloren zodat er dus twee lira overblijft. Omdat Turkije erg groot is, is de verwachting dat de operatie gefaseerd verloopt. De oude biljetten zullen dan ook nog enige tijd in gebruik zijn.

Maar ook met de euro kunt u er al jaren uitstekend mee uit de voeten. Zo werken de automaten voor de uitgifte van bagagekarretjes op de luchthaven met euromunten en kunt u bij banken en betaalautomaten gewoon euro’s opnemen. Voor wat kleinere artikelen kan het raadzaam zijn om lira’s te gebruiken. En dat is, nu van de bankbiljetten zes nullen zijn afgehaald, een stuk makkelijker geworden.

Onderzoek heeft uitgewezen dat u overal, m.u.v. kleinere dorpen, in Turkije kunt pinnen met een Europese pas en dat dit de meest voordelige wisselkoers oplevert. Voor een indicatieve actuele koers van de Turkse Lira kun je de navolgende link raadplegen: Wisselkoers.nl.

Visum

Gaat u naar Turkije en heeft u een Nederlandse of Belgische nationaliteit? Dan heeft u sinds 2020 geen e-Visum voor Turkije meer nodig.

Vaccinatie

Laat u tijdig voorlichten en vaccineren. Als u op reis gaat naar Turkije waar u infectieziekten kunt oplopen, ga dan op tijd de nodige vaccinaties halen. Het beste is om circa 6-8 weken voor vertrek een afspraak te maken bij uw huisarts of GGD. Hier kunt u vragen welke vaccinaties u nodig heeft.

Dit is afhankelijk van:

 • Wat u gaat ondernemen op reis
 • De reisduur
 • Eerder toegediende vaccinaties
 • Leeftijd en medische achtergrond

De landelijke vaccinatielijn voor reizigers: 0900-9584 (45 cent per minuut)